Pendirian Unit Bisnis Pengolahan Jus Pakcoy Pada Kebun Sayuran Siponik Farm Kabupaten Sukabumi

Pramesti, Prita (2019) Pendirian Unit Bisnis Pengolahan Jus Pakcoy Pada Kebun Sayuran Siponik Farm Kabupaten Sukabumi. Project Report. IPB University.

[img] Text (Cover)
J3J116198-01-Prita-Cover.pdf

Download (824kB)
[img] Text (Ringkasan)
J3J116198-02-Prita-Ringkasan.pdf

Download (1MB)
[img] Text (Abstrak)
J3J116198-03-Prita-Abstrak.pdf

Download (704kB)
[img] Text (Daftar Isi)
J3J116198-04-Prita-Daftarisi.pdf

Download (886kB)
[img] Text (Pendahuluan)
J3J116198-05-Prita-Pendahuluan.pdf

Download (785kB)
[img] Text (Tugas Akhir (Full Text))
J3J116198-Prita.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)
Official URL: https://sv.ipb.ac.id

Abstract

ABSTRAK

PRITA PRAMESTI. Pendirian Unit Bisnis Pengolahan Jus Pakcoy Pada Kebun Sayuran Siponik Farm Kabupaten Sukabumi. Dibimbing oleh TINTIN SARIANTI.

Kebun Sayuran Siponik Farm merupakan salah satu perusahaan yang bergerak dalam bisnis sayuran hidroponik yang berada didaerah Kabupaten Sukabumi. Produksi terbesar yang dihasilkan oleh Kebun Sayuran Siponik Farm adalah sayuran pakcoy yang dalam satu hari dapat menghasilkan kurang lebih 83 kg. Tingginya hasil produksi budidaya sayuran pakcoy pada Kebun Sayuran Siponik Farm dapat dijadikan sebuah peluang untuk meningkatkan nilai tambah yaitu dengan mengolah sayuran pakcoy segar menjadi sebuah olahan minuman jus yang diharapkan dapat meningkatkan keuntungan perusahaan. Dalam perencanaan pengembangan bisnis, akan dilakukan terlebih dahulu analisis non finansial dan finansial. Untuk melakukan analisis non finansial, harus melihat dari kelayakan bisnis berdasarkan dari aspek pasar dan pemasaran, perencanaan produksi, perencanaan organisasi, manajemen dan sumberdaya manusia. Sedangkan untuk analisis finansial, dilakukan dengan perhitungan cashflow. Dasar bisnis ini dikatakan layak berdasarkan analisis arus kas dapat menghasilkan nilai NPV > 0 sebesar Rp 206 308 997, IRR > DR sebesar 42 persen, Net B/C > 1 sebesar 2.23 dan PP < umur bisnis yaitu 1 Tahun 6 Bulan
Kata kunci : Jus pakcoy, Kebun Sayuran Siponik Farm dan Pakcoy

ABSTRACT
PRITA PRAMESTI. Establishment of Pakcoy Juice Business Processing Unit at Kebun Sayuran Siponik Farm, Sukabumi Regency. Supervised by TINTIN SARIANTI.

Kebun Sayuran Siponik Farm is one of the companies engaged hydroponic vegetable business in Sukabumi Regency. The biggest produces from Kebun Siponik Farm is pakcoy vegetable which can produce approximately 83 kg per day. The high yield of pakcoy vegetable production at Kebun Sayuran Siponik Farm can be an opportunity to increase value added by processing fresh pakcoy vegetables into a juice and expected to increase the company's profit. In business development planning, will be done in advance of non financial and financial analysis. To conduct non-financial analysis, we must look at the feasibility of this business based on market and marketing aspects, production planning, organizational planning, management and human resources. As for financial analysis, done with the calculation of cash flow. The basis of this business is showed to be feasible based on cash flow analysis can yield the value of NPV > 0 for Rp 206 308 997, IRR> DR of 42%, Net B / C> 1 for 2.23 and PP < business age for 1 year 6 months.

Keywords : Kebun Sayuran Siponik Farm, Pakcoy and Pakcoy Juice.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Kebun Sayuran Siponik Farm, Pakcoy and Pakcoy Juice
Subjects: Student Project Report
Divisions: School of Vocational Studies > Agribusiness Management
Depositing User: User SV IPB
Date Deposited: 21 Apr 2020 10:08
Last Modified: 21 Apr 2020 10:08
URI: https://ereport.ipb.ac.id/id/eprint/183

Actions (login required)

View Item View Item